Σύμφωνα με την « Kathimerini.gr » και τον Νίκο Ρουσάνογλου:
Σημαντική αύξηση αναπτύξεων κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, που καλύπτουν χρόνιο έλλειμμα της ελληνικής αγοράς
«Αυγατίζουν» διαρκώς τα έργα ανάπτυξης κατοικιών πολυτελούς χαρακτήρα από μεγάλους ομίλους ακινήτων, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η πρόσφατη επιτυχία των προπωλήσεων πολυτελών διαμερισμάτων και βιλών στο Ελληνικό «έχει ανοίξει την όρεξη» στην αγορά, ωθώντας όλο και περισσότερες εταιρείες στην ανάπτυξη πολυτελών συγκροτημάτων ή ακόμα και συμβατικότερων κατασκευών, ανάλογα με το προφίλ του εκάστοτε ακινήτου αλλά και τη στόχευση του κάθε επενδυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, η REDS του ομίλου Ελλάκτωρ εξετάζει πολύ σοβαρά την ανακατανομή των χρήσεων που σχεδιάζονταν στο πλαίσιο της ανάπτυξης της έκτασης των 300 στρεμμάτων στην Κάντζα της Παλλήνης. Πλέον φαντάζει πιθανή η προσθήκη και κατοικιών εντός της ανάπτυξης, οι οποίες ενδεχομένως να συνδυαστούν και με σχολικά συγκροτήματα αλλά και με καταστήματα τύπου μίνι μάρκετ. Μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή ενός επιχειρηματικού πάρκου με συμπληρωματικές χρήσεις, όπως π.χ. ένα ξενοδοχείο. Η επένδυση των 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να αναπτύσσεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με ορίζοντα ολοκλήρωσης από το τέλος του 2025 και μετά.

Στο μεσοδιάστημα, η REDS υλοποιεί οικιστικό συγκρότημα 17 πολυτελών κατοικιών. Πρόκειται για το έργο «Villa Cambas», που σχεδιάζεται σε οικόπεδο 4.415 τ.μ., το οποίο βρίσκεται δίπλα στη διατηρητέα πρώην κατοικία του Ελληνα οινοπαραγωγού Α. Καμπά. Το ακίνητο βρίσκεται πλησίον της στάσης «Κάντζα» του μετρό, καθώς και του προαστιακού σιδηροδρόμου. Η συνολική δόμηση θα ανέρχεται σε 1.765 τ.μ., κατανεμημένα σε πέντε ανεξάρτητα, διώροφα κτίρια, περιμετρικά ενός εκτεταμένου χώρου πρασίνου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προωθούμενη ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία) στον Βοτανικό. Πρόκειται για μια έκταση της τάξεως των 50 στρεμμάτων, που βρίσκεται κοντά στην Ακρόπολη και ενδείκνυται για την ανάπτυξη οικιστικών συγκροτημάτων τουριστικού χαρακτήρα, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν και μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και για την παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών, ή ακόμα και ως φοιτητικές κατοικίες. 

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει εκφραστεί επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά του τελικού προϊόντος από εταιρείες, όπως η Premia Properties. Η εισηγμένη προχώρησε πρόσφατα σε στρατηγική συνεργασία με την Dimand Real Estate, στο πλαίσιο της επιθυμίας της να εισέλθει και στην κατηγορία των οικιστικών ακινήτων. Μάλιστα, η Premia απέκτησε κτίριο κατοικιών στον Πειραιά (πλησίον των πρώην εγκαταστάσεων της Παπαστράτος), που ανέπτυξε η Dimand. Το ακίνητο μισθώνεται πλήρως από την εταιρεία Teleperformance μέχρι το 2034 και χρησιμοποιείται για τη στέγαση εργαζομένων της εταιρείας τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Το ύψος της αγοραπωλησίας ανήλθε σε 10,2 εκατ. ευρώ. 

Την πρώτη της επένδυση στον τομέα των πολυτελών κατοικιών ετοιμάζει αυτή την περίοδο και η Prodea Investments. Η εισηγμένη απέκτησε οικόπεδο στην περιοχή του Ελληνικού, όπου σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών, επενδύοντας συνολικά 11,5 εκατ. ευρώ. Εκτός από την Prodea και η Noval Property ΑΕΕΑΠ προχωρεί αυτή την περίοδο στην τοποθέτησή της στον τομέα των κατοικιών και συγκεκριμένα των επιπλωμένων διαμερισμάτων, με στόχο την τουριστική αξιοποίηση. Η εταιρεία θα αξιοποιήσει κτίριο 4.300 τ.μ. στην οδό Αρδηττού, στο Μετς. Το ακίνητο στην οδό Αρδηττού βρίσκεται πλησίον του Παναθηναϊκού Σταδίου, προσφέρει θέα στην Ακρόπολη, στον Λυκαβηττό αλλά και στο Ζάππειο, και ως εκ τούτου προσφέρεται για τουριστική αξιοποίηση.

Επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ σχεδιάζει και το επενδυτικό σχήμα του αμερικανικού ομίλου ανάπτυξης ακινήτων Hines και του ομίλου Henderson Park. Πριν από περίπου ένα χρόνο, οι εν λόγω επενδυτές προχώρησαν στην αγορά έκτασης 71 στρεμμάτων (πρώην κτήματα Κόνιαρη) στην περιοχή της Βούλας από το Μπενάκειο Ιδρυμα. Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών, που θα απευθύνεται κυρίως σε ξένους αγοραστές. Εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, προβλέπεται να αναπτυχθούν περί τις 350 κατοικίες. Αυτή την περίοδο εξετάζεται η αίτηση υπαγωγής του έργου στις διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων, αν και έχουν εκφραστεί σοβαρές αντιρρήσεις από τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

Συγκρότημα κατοικιών δρομολογεί και η Αβαξ, στην περιοχή του Ελληνικού. Το ακίνητο θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον σταθμό του μετρό, πλησίον της Λ. Βουλιαγμένης. Συγκεκριμένα θα κατασκευαστούν περί τα 16 διαμερίσματα, επιφάνειας 2.500 τ.μ., με την εταιρεία να προσδοκά πωλήσεις ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.

Η ζήτηση που ενισχύεται διαρκώς και οι «φυλές» των ξένων αγοραστών

Η αυξημένη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες, τόσο εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής, όσο και σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, θεωρείται πλέον δεδομένη, με κύριους εκφραστές τους ξένους επενδυτές και αγοραστές. Σύμφωνα με την Berkshire Hathaway Home Services (ΒΗΗS) και συγκεκριμένα το γραφείο της Αθήνας, «καταγράφεται πλέον μια δυναμική που ενώ ήταν εμφανής και έντονη στα νότια προάστια της Αθήνας, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, έχει αρχίσει πια να αποτυπώνεται και στα υπόλοιπα παραδοσιακά προάστια πολυτελών κατοικιών, όπως Κολωνάκι, Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό και Κηφισιά/Εκάλη. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για σύγχρονες πολυτελείς κατασκευές, μικρότερου βεβαίως κόστους, είναι εμφανώς ανοδική σε περιοχές όπως Παλαιό Φάληρο, Αλιμο, Ελληνικό, Βριλήσσια, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή και Χολαργό», αναφέρει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω περιοχές κινούνται κατά βάση από τους εγχώριους πελάτες.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση της ζήτησης φαίνεται πια να τροφοδοτείται και από το εξωτερικό με κυριότερη πηγή την Ασία. Εν τω μεταξύ, ενώ στα νότια προάστια, από Ελληνικό και νοτιότερα, οι τιμές δείχνουν να έχουν παγιωθεί σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα και να αναμένεται μια περίοδος αφομοίωσής τους, οι τιμές στα υπόλοιπα προάστια που προαναφέρθηκαν, φαίνεται να βρίσκονται στην αρχή της ανόδου τους.

Τα διαθέσιμα budget, αν μιλάμε για τις κατεξοχήν πολυτελείς κατοικίες της Αθηναϊκής Ριβιέρας, των παραδοσιακών βορείων προαστίων και των νησιών μας, καθορίζονται από την προσφορά, από το ακίνητο που πωλείται. Πάντως, οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν απεριόριστη ρευστότητα. «Οι αγοραστές δεν πετάνε χρήματα. Εμπιστεύονται όμως τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα αγοράσουν στη σωστή τιμή και επιλέγουν συνειδητά, με δεδομένο ότι έχουν μια πληθώρα πιθανών επιλογών σε όλη τη Μεσόγειο, πέραν της ελληνικής αγοράς, σε Ισπανία, Νότια Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο.

Σύμφωνα με την BHHS, υπάρχουν διάφορα προφίλ αγοραστών. Για παράδειγμα, υπάρχουν εκείνοι που κινούνται για την απόκτηση πολύ ακριβών κατοικιών στα νότια προάστια της Αττικής και τα δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά. «Αυτοί κινούνται χωρίς πολύ αυστηρό προϋπολογισμό και αποφασίζουν με βάση τις προσωπικές τους επιθυμίες, την αίγλη, την τοποθεσία, την πολυτέλεια και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του εκάστοτε ακινήτου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν αγοραστές που προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή», σημειώνει η εταιρεία.

Μια άλλη ομάδα αγοραστών είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται για την απόκτηση άδειας παραμονής μέσω του σχετικού προγράμματος «χρυσή βίζα». Η μεγάλη πλειονότητα των αγοραστών αυτών προέρχεται από την Κίνα, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Τουρκία. Ενδιαφέρονται για μια καλή επένδυση που στοχεύει στο κεφαλαιακό κέρδος από την αύξηση της τιμής του ακινήτου.

Μια τρίτη κατηγορία αγοραστών προέρχεται κυρίως από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης αλλά και της Γαλλίας, Αγγλίας και Ιταλίας και ενδιαφέρονται για επενδύσεις εισοδήματος και δευτερευόντως, κεφαλαιακών κερδών. Αγοράζουν με γνώμονα τις τιμές ενοικίου των κατοικιών (είτε απευθυνόμενοι σε βραχυχρόνιες μισθώσεις είτε σε μακροχρόνιες) και επίσης κοιτάζουν την προοπτική αύξησης της τιμής ανά τ.μ. του ακινήτου στο οποίο επενδύουν.
Πηγή : www.kathimerini.gr
Ημερομηνία : 11/11/2021


Tags: News
Loading...