Σύμφωνα με το   « Capital.gr »  και την Ελένη Μπότα:

Στα πολυτελή οικιστικά project στρέφονται οι μεγάλες εταιρείες real estate, επενδύοντας σε ένα τομέα που μέχρι τώρα είτε δεν υπήρχε, είτε καταλάμβανε μικρό ποσοστό στο χαρτοφυλάκιο τους. 

Η ανθεκτικότητα που εμφανίζει ο τομέας της κατοικίας, οι μεγάλες αναπτύξεις που σχεδιάζονται στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση που παρουσιάζεται τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους αγοραστές, έχουν στρέψει μεγάλους παίκτες της αγοράς real estate όπως η Dimand, η Prodea Investments, η ΤΕΝ Brinke αλλά και η Ηines- Henderson Park, στα πολυτελή σπίτια.  

Όπως δήλωσε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Aρ. Καρυτινός η αγορά της κατοικίας στην Ελλάδα βρίσκεται πάρα πολύ πίσω λόγω της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, ωστόσο αποτελεί το βασικό προϊον στην Ελλάδα ενώ υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους να αγοράσουν κατοικία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό αυτός είναι και ο λόγος που η Prodea ξεκίνησε να τοποθετείται στον τομέα των οικιστικών ακινήτων κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής έχουν μεγάλη ζήτηση. Ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αγορά ενός οικοπέδου στα νότια προάστια στο οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει πολυτελείς κατοικίες. 

Όπως αναφέρει στην πρόσφατη έκθεση της για τη νομισματική πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος επίκεινται σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά ακινήτων, καθώς τα νέα έργα υποδομής και η επένδυση στο Ελληνικό, πρόκειται να διαφοροποιήσουν άρδην το σκηνικό. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, "η αλλαγή νοοτροπίας και αναγκών θα οδηγήσει πιθανώς στη χωρική και ποιοτική μετατόπιση της ζήτησης, ενώ τα δρομολογημένα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την τάση μετατόπισης και ανάδειξης νέων αγορών ενδιαφέροντος".

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τα νότια προάστια και γενικότερα το παράκτιο μέτωπο της Αττικής, η λεγόμενη Αττική Ριβιέρα, η οποία έχει αρχίσει να σχηματίζεται σταδιακά καθώς ξεκινά η εμβληματική επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η εν λόγω εξέλιξη προβλέπεται ότι θα πυροδοτήσει έντονη ζήτηση για κατοικίες, τόσο εντός όσο και εκτός των ορίων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. 

Ως εκ τούτου, ένα από τα μεγαλύτερα οικιστικά project που δρομολογείται είναι κατοικίες του Marina Tower του υψηλότερου ουρανοξύστη της χώρας που θα κατασκευαστεί στην έκταση του Ελληνικού. 

Με τις τιμές των κατοικιών να ξεκινούν στους πρώτες ορόφους από τα 7.500 ευρώ το τετραγωνικό, να σκαρφαλώνουν στις 11.500 ευρώ το τετραγωνικό στους υψηλότερους ορόφους ή ακόμη και τα 14.000 ευρώ το τετραγωνικό ανάλογα με την θέση αλλά και τη θέα που διαθέτει το ακίνητο και να φτάνει μέχρι τις 25.000 με 26.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στο ρετιρέ, ήδη οι προπωλήσεις έχουν ξεκινήσει και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η Lamda σχεδιάζει τη δημιουργία περίπου 1.200 κατοικιών συνολικής επιφάνειας περίπου 120.000 τ.μ., κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας.

Στην ανάπτυξη 400 πολυτελών κατοικιών στη Βούλα με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το 2025, προχωρά η διεθνής εταιρεία Real Estate Hines και Henderson Park.

Ο φάκελος της επένδυσης ο οποίος κατατέθηκε προς την Enterprise Greece, για ένταξή της στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων, αφορά την οικιστική – τουριστική ανάπτυξη του Project Voula σε 8 οικοδομικά τετράγωνα, συνολικής έκτασης περίπου 71 στρεμμάτων, στα Εφοπλιστικά της Βούλας.

Το project περιλαμβάνει την κατασκευή 250-350 διαμερισμάτων και κατοικιών, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικιστικούς ή τουριστικούς λόγους.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης, η οποία θα αναπτυχθεί σε 3 φάσεις, ανέρχεται στα 136 εκατ. ευρώ. Η επιτρεπόμενη χρήση γης είναι η "Αμιγής Κατοικία". Σε αυτήν τη χρήση επιτρέπεται μόνον η ανέγερση κατοικιών και μικρών καταστημάτων που απευθύνονται σε μεγέθη γειτονιάς.

Επίσης, θα περιλαμβάνονται γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, υπόγειους χώρους στάθμευσης και υπηρεσίες ασφάλειας. Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία VHPH Properties (των Hines και Henderson Park), που έχει συσταθεί με στόχο την αγοραπωλησία ακινήτων και οικοπέδων. 

Οσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς κατοικίας;  Σύμφωνα µε πρόσφατη ανάλυση της Τράπεζα Πειραιώς, κατά το 2021 οι τιμές των κατοικιών αναμένεται να αυξηθούν µε ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5,7%, ενώ για το 2022 προβλέπεται άνοδος κατά 6,4%, το 2023 κατά 5,7% και το 2024 κατά 5%.

Μάλιστα, όπως εκτιμά, "εάν οι προβλέψεις µας τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την αγορά ακινήτων αποδειχθούν ορθές, η αγορά ακινήτων θα συγκλίνει µε τα επίπεδα ισορροπίας ή "δίκαιης αποτίμησης” προς το 2027".
Πηγή : www.capital.gr
Ημερομηνία: 16/11/2021


Tags: News
Loading...