Είναι γεγονός ότι η επενδυτική κρύβει πολλούς κινδύνους και η αγορά των ακινήτων μοιάζει κάποιες φορές τρομακτική.
Κι όμως, τα ακίνητα παραμένουν ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να βγάλει κανείς λεφτά, οδηγώντας συχνά πυκνά ακόμα και στον πλούτο.
Το δυσκολότερο κομμάτι σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι η αρχή. Οι προκαταβολές είναι κάποιες φορές απαγορευτικές για τον μικρό επενδυτή, πόσο μάλλον που ο λυσσαλέος ανταγωνισμός στον κλάδο οδηγεί τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη.
Αλλά και η ίδια η διαδικασία μοιάζει παράξενη στον αμύητο, καθώς πέρα από το οικονομικό σκέλος, έχει να διαχειριστεί τη γραφειοκρατία, τα νομικά ζητήματα και τον ίδιο τον χρόνο που πρέπει να αφιερώσει στην επένδυσή του.
Με αυτά υπόψη, δεν είναι φυσικά ότι δεν υπάρχουν δοκιμασμένες συνταγές ώστε να ξεκινήσει κανείς χωρίς να πρέπει απαραίτητα να έχει άφθονο μετρητό να διαθέσει.
Τέτοιες χρηματοδοτικές στρατηγικές υπάρχουν ένα σωρό και κάποιες από αυτές επιστράτευσαν οι άνθρωποι που τα έχουν καταφέρει εδώ και με το παραπάνω.
Διηγούμενοι στο Business Insider τις ιστορίες επιτυχίας τους, αποκαλύπτουν ταυτοχρόνως και τις διαφορετικές μεθόδους που μεταχειρίστηκαν ως την κορυφή του επενδυτικού κόσμου…

Πώς γίνεσαι κροίσος της κτηματομεσιτικής πριν τα 28 σου

Brandon Turner τον λένε και είχε καταφέρει την πολυπόθητη οικονομική ανεξαρτησία ως τα 27 του χρόνια. Πώς; Κατέχοντας 1.500 ακίνητα!

Το τρομερό παιδί του real estate βρήκε έναν τρόπο να παρέχει στους επενδυτές την ασφάλεια αλλά και τα μέσα που χρειάζονται για να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο στην αγορά ακινήτων.


Ο ίδιος έχει πολλές συμβουλές να δώσει στον κόσμο και τις δίνει είναι η αλήθεια μέσω του BiggerPockets Podcast που παρουσιάζει, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με ιστορίες πετυχημένων στο real estate.

Ο ίδιος αγόρασε το πρώτο του σπίτι στα 21 του και μας λέει πως έχει στη φαρέτρα του όλα τα μαγικά για να αποκτήσει κανείς την πρώτη του επενδυτική κατοικία μέσα σε 3 μήνες.

Η σημαντικότερη συμβουλή του; Να βρεις τι είναι πραγματικά αυτό που λειτουργεί ως κίνητρο για σένα προκειμένου να ασχοληθείς με το real estate.

Στο πιο πρακτικό κομμάτι, θεωρεί πως η καλύτερη κίνηση που μπορεί να κάνει ο αρχάριος για να ξεκινήσει είναι να βρει έναν τρόπο να ζει σχεδόν δωρεάν. Πώς; αγοράζοντας όχι ένα διαμέρισμα, αλλά μια πολυκατοικία (ένα μικρό συγκρότημα κατοικιών, λέει χαρακτηριστικά).

Με τα ενοίκια που θα εισπράττει, θα μπορεί να καλύπτει τα έξοδα και πρόκειται για επένδυση πολύ χαμηλού ρίσκου, λέει χαρακτηριστικά.

«Είναι πραγματικά ένας καλός τρόπος να ξεκινήσουν οι άνθρωποι που δεν έχουν πολλά λεφτά. Μένεις σε μία μονάδα και νοικιάζεις τις υπόλοιπες … Είναι σαν να ξεκινάς με βοηθητικές ρόδες».

Πώς αγοράζεις πάνω από 50 σπίτια σε λιγότερο από μία δεκαετία

Ο Kumar Sadaram αγόρασε την πρώτη του επενδυτική κατοικία το 2012. Σήμερα έχει στην ιδιοκτησία του πάνω από 50 σπίτια, λειτουργώντας ως συνιδιοκτήτης ή εγγυητής σε άλλα 600.

Κι όλα αυτά από έναν άνθρωπο χωρίς καμία εμπειρία στο real estate, ήθελε απλώς να τα καταφέρει για να απαλλαγεί από την πρωινή δουλειά του.

Ακόμα κι αυτός χρειάστηκε όμως μερικά χρόνια για να καταλήξει στη στρατηγική που θεώρησε αποδοτικότερη. Όταν τη βρήκε πάντως, επαναλάμβανε απλώς τις ίδιες κινήσεις, φτάνοντας ως τα 50 ακίνητα τελικά. Σε 9 χρόνια.

Πλέον βγάζει πολύ καλά λεφτά από τα ενοίκια, που είναι το βασικό του εισόδημα. Βγάζει ακόμα περισσότερα και από την καλοπληρωμένη δουλειά του στο γραφείο, την οποία εγκατέλειψε τελικά πριν από 3 χρόνια.

Η οικονομική ανεξαρτησία δεν ήρθε χωρίς κόπο, ομολογεί ωστόσο πως την κατέκτησε ευκολότερα απ’ ό,τι πίστευε. Η συμβουλή του για όποιον θέλει να εμπλακεί στην περιπέτεια του real estate αλλά δεν έχει σημαντικά κεφάλαια να διαθέσει;

Να μη φοβάται. Να ξεπεράσει τον επενδυτικό πανικό, όπως λέει χαρακτηριστικά…

Πώς αγοράζεις 10 ακίνητα χωρίς να βάλεις μία
Τα λεφτά είναι αναμφίβολα το μεγαλύτερο εμπόδιο για να αρχίσει κανείς την περιπέτεια με το real estate. Υπάρχουν όμως τρόποι για να επενδύσεις στην αγορά ακινήτων χωρίς να πρέπει να είσαι πλούσιος για να το κάνεις.

Το παράδειγμα του Mike Bryant είναι εδώ φάρος που δείχνει τον δρόμο. Λέει πως χρησιμοποίησε μια συγκεκριμένη στρατηγική, που τον βοήθησε να αποκτήσει 10 επενδυτικές κατοικίες χωρίς να πρέπει να βάλει μία από τα δικά του, και λιγοστά τότε, λεφτά.

«Χωρίς να βάλω ένα σεντς σε κανένα από αυτά, έχω ένα χαρτοφυλάκιο -μεταξύ αυτών που έχω πουλήσει ήδη τον περασμένο χρόνο και όσων δεν έχω πουλήσει ακόμα- αξίας μισού εκατομμυρίου δολαρίων σε κεφάλαιο, στα χαρτιά τουλάχιστον», είπε χαρακτηριστικά σε επεισόδιο του BiggerPockets Podcast.

Σήμερα, μας λέει, πως τα έχει πουλήσει όλα, κρατώντας μόνο 4 ακίνητα…

Επένδυση σημαίνει ανακαίνιση

Το κέρδος είναι προφανώς αυτό που όλοι ψάχνουν σε μια επενδυτική κίνηση και ένας από τους τρόπους επίτευξής του είναι να αναγνωρίζεις τις ευκαιρίες της αγοράς όταν τις βλέπεις.

Κι εδώ δύσκολα θα βρεις καλύτερο παράδειγμα από την Deb Cleveland, μια βετεράνο του κλάδου που κάνει αυτό ακριβώς εδώ και 30 χρόνια. Εξπέρ πλέον στην ανακαίνιση, διατηρεί στην κατοχή της 80 σπίτια, τα οποία νοικιάζει και ζει κάτι παραπάνω από πλουσιοπάροχα.

Η στρατηγική της, ίδια και απαράλλακτη. Αγοράζει φτηνά σπίτια, τα ανακαινίζει, πάντα με αυστηρό προϋπολογισμό και χωρίς σπατάλες, και τα πουλά κατόπιν ή τα νοικιάζει, αποκομίζοντας μεγάλα ποσοστά κέρδους.

Η «μύτη» της είναι ωστόσο τέχνη. Πώς βρίσκεις δηλαδή την ευκαιρία, ένα σπίτι με χαμηλή αξία λόγω της κακής κατάστασής του, και πώς το ανακαινίζεις με το βλέμμα προσηλωμένο στη μεγιστοποίηση του προσωπικού κέρδους.

Πώς πας από μια μεζονέτα στα 35 σπίτια

Ένας από τους λόγους που κάνουν διστακτικό κάποιον να ξεκινήσει το επιχειρείν στο real estate είναι ο χρόνος που πιστεύουμε πως χρειάζεται να διαθέσεις. Ο Mike Webb αποδεικνύει ωστόσο πως ακόμα κι αυτό είναι μύθος.

Ο πυροσβέστης είχε κανονικότατα την πρωινή του δουλειά και ασχολούνταν με το real estate στον ελεύθερό του χρόνο. Ένα διώροφο σπίτι είχε στην κατοχή του όταν ξεκίνησε να επενδύει στα ακίνητα και σήμερα έχει 35 σπίτια, κι όλα αυτά δουλεύοντας 40 ώρες τη βδομάδα.

Ο Webb λέει πως ο δικός του τρόπος είναι οι ευκαιρίες. Τις ευκαιρίες πρέπει να βρεις για να τα καταφέρεις. Και πού ψάχνεις για ευκαιρίες; Εκεί που χτυπάει η καρδιά της αγοράς.

Ο ίδιος λέει ότι ο κόσμος είναι απρόθυμος να ξεκινήσει γιατί φοβάται το οικονομικό ρίσκο. Αλλά και το ψάξιμο που χρειάζεται για να βρεις αυτές τις ευκαιρίες.

Οι ευκαιρίες είναι το θέμα

Αυτό μας λέει ένα ζευγάρι που μεταμορφώθηκαν σε επενδυτές και έχουν φτάσει να έχουν στην κατοχή τους 21 σπίτια για ενοίκιο. Όλα τους μάλιστα σε καλές περιοχές, στις τέσσερις γωνιές των ΗΠΑ.

Οι Sharon Tseung και Sean Pan, ένα ζευγάρι γύρω στα 30, έχουν σήμερα 21 σπίτια που διαχειρίζονται ως ιδιοκτήτες. Ο στόχος είναι, μας λένε, να διαλέξεις όχι μόνο καλή γειτονιά, αλλά και καλή πόλη.

Πόλη, σπίτι, μεσίτης και χρηματοδοτική στρατηγική, αυτοί είναι οι 4 παράγοντες που θα κρίνουν την έκβαση του επενδυτικού εγχειρήματος. Το να βρει κάποιος την κατάλληλη ευκαιρία είναι ακόμα δυσκολότερο εδώ, καθώς έχουν μπει κι άλλες μεταβλητές στην ήδη δύσκολη εξίσωση.

Πόσο μάλλον που οι δυο τους αναλύουν πράγματα όπως δείκτες απασχόλησης και δημογραφικά χαρακτηριστικά για κάθε σημείο ενδιαφέροντος. Και κάτι κάνουν προφανώς πολύ καλά…
Πηγή : www.newsbeast.gr
Ημερομηνία : 23/11/2021


Tags: News
Loading...