Στιγμές που θυμίζουν κάτι από την… αίγλη του παρελθόντος ετοιμάζεται να ζήσει εκ νέου η ευρύτερη περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας, εφόσον βέβαια προχωρήσουν όλες αυτές οι αναπτύξεις που προωθούνται ή είναι «στα σκαριά» και στα σχέδια ομίλων από τον χώρο ανάπτυξης ακινήτων αλλά και τον τουριστικό κλάδο.
Η ιστορική πλατεία έχει έρθει εκ νέου το τελευταίο χρονικό διάστημα στον «αφρό» της επικαιρότητας, τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδίων και αναπτύξεων, πέραν όσων ήδη έχουν γίνει στον εμπορικό τομέα ή την εστίαση. Στην αναβάθμιση της πλατείας σε διάφορα επίπεδα αναμένεται να παίξει ρόλο και η αξιοποίηση του ακινήτου του ιστορικού πολυκαταστήματος «Mινιόν» που είναι εγκαταλελειμμένο επί χρόνια.
Η Αθήνα και ιδιαίτερα το κέντρο της και η ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ομόνοια βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των εξελίξεων του εγχώριου real estate. Κάποια από τα πιο εμβληματικά «φιλέτα» του κέντρου της πρωτεύσας μπαίνουν στο στόχαστρο επενδυτών, Ελλήνων και ξένων, αναβαθμίζοντας το προϊόν, την πόλη, τη ζωή των κατοίκων, σηματοδοτώντας παράλληλα την αναζωογόνηση ιστορικών εμπορικών δρόμων, αλλά και της ελληνικής αγοράς ακινήτων.Ως γνωστόν, η εταιρεία Dimand Real Estate Development, του Δ. Ανδριόπουλου, ανακηρύχθηκε πρόσφατα προτιμητέος υποψήφιος αγοραστής για το ακίνητο που στέγαζε επί δεκαετίες το ιστορικό πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας. Ένα κτήριο που συνδέεται με ευχάριστες αναμνήσεις για τους περισσότερους Αθηναίους. Η απόκτηση του «Μινιόν» εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας, να ανακατασκευάζει κτήρια ιστορικής σημασίας, συμβάλλοντας στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και αναβαθμίζοντας ολόκληρες γειτονιές, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά τους.Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και το κτήριο θα έχει μικτή χρήση καθώς θα περιλαμβάνει γραφεία, καταστήματα και χώρους φιλοξενίας στα περίπου 16.000 τ.μ., αν και προσεχώς αναμένεται η Dimand να έρθει σε συμφωνία και με τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες που συνολικά ελέγχουν περίπου 5.000-6.000 τ.μ.. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον χαρακτήρα του κτηρίου θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών.

Πάντως, η Dimand ευρύτερα πιστεύει, στηρίζει και επενδύει στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μέσα από την αναβάθμισή του. Υπενθυμίζεται ότι σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην οδό Σταδίου 65 επί της πλατείας Ομονοίας, στο πρώτο ξενοδοχείο Moxy (μέλος της αλυσίδας Marriott) στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Prodea Investments. Το project αναμένεται να είναι έτοιμο στους πρώτους μήνες του 2021. Η επένδυση για τη νέα μονάδα υπό το διεθνές brand της Moxy, που ανήκει στον όμιλο της Marriott, υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ. Η ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός εμβληματικού κτηρίου στην απέναντι πλευρά της πλατείας Ομονοίας, εκτιμάται ότι θα δώσει ισχυρή ώθηση για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.Ωστόσο, πλην της Dimand, ισχυρή είναι η παρουσία της ισραηλινής αλυσίδας Brown Hotels η οποία δεσπόζει στην περιοχή της Ομόνοιας. Οι Ισραηλινοί λειτουργούν 3 ξενοδοχεία στην Ομόνοια, το Brown Acropol στον αριθμό 1 της οδού Πειραιώς, επί της πλατείας Ομονοίας, το DAVE Red Athens επί της οδού Βερανζέρου 25 και το Lighthouse Athens στη θέση του πρώην La Mirage, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας και παρέμενε κλειστό από το 2008, πέραν των άλλων χώρων φιλοξενίας στην Αθήνα. Επίσης, ο όμιλος έχει ανακοινώσει την απόκτηση του Kubic Athens Smart Hotel, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Επιπρόσθετα, προχώρησαν στην απόκτηση κτιρίου 8.500 τ.μ. στην οδό Λυκούργου στην Ομόνοια με σκοπό τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο, εξαγορά που θα δώσει νέα πνοή στο εν λόγω σημείο της περιοχής της Ομόνοιας.Αντίστοιχα και η ισραηλινή Zoia έχει δρομολογήσει νέα projects για γραφεία σε ιδιόκτητο κτίριο της λεωφόρου Αμαλίας, απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Επίσης, στα «σκαριά» είναι η αξιοποίηση των δύο διατηρητέων, του «Μπαγκείου» αλλά και του ξενοδοχείου «Μέγας Αλέξανδρος», για τα οποία το Μπάγκειον Ίδρυμα σκοπεύει να προχωρήσει στο προσεχές διάστημα σε σχετικούς διαγωνισμούς μακροχρόνιας μίσθωσης. Πέραν αυτών βέβαια, τουριστικές αναπτύξεις «ξεφύτρωσαν» ή σχεδιάζονται σε διάφορους δρόμους πέριξ της πλατείας ή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, από την οδό Πειραιώς έως τη Ζήνωνος την Κάνιγγος και τη Σταδίου.
Γενικότερα πάντως, το real estate στο κέντρο δείχνει να αλλάζει. Πριν από έναν μήνα, στο συνέδριο Prodexpo, ο ίδιος ο κ. Ανδριόπουλος είχε αναφερθεί  στη μετακόμιση σε δημόσιο ακίνητο (συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ) υπηρεσιών του κράτους που θα απελευθερώσουν χώρους σχεδόν «200 ακινήτων» μέσα στην πόλη για διάφορες χρήσεις. Παράλληλα, οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται να μεταφερθούν εκτός κέντρου (τα κεντρικά) και η ΔΕΗ απέκτησε ακίνητο στη Μεσογείων (στρατόπεδο Πλέσσα) όπου θα φτιάξει ένα επιχειρηματικό κέντρο.Επίσης, εάν δεν αλλάξει πάλι κάτι, προχωρά η Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου στην Αθήνα, αναμένονται οι οικονομικές μελέτες και οι μελέτες σκοπιμότητας ώστε να εξασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα για το σχέδιο ανάπλασης του συγκροτήματος του Ολυμπιακού Σταδίου (ΟΑΚΑ) και πλήθος ακόμα δράσεων, επενδύσεων και αναπλάσεων στην Αθήνα και τις γύρω περιοχές.
Πηγή : www.insider.gr
Ημερομηνία : 01/12/2021

Tags: News
Loading...